Skip to main content

Besnijdenis met een medische indicatie

Een medische besnijdenis wordt meestal uitgevoerd in geval van phimosis (een te nauwe voorhuid die niet teruggeschoven kan worden over de eikel). Deze vernauwing kan ontsteking van de eikel (balanitis), een vernauwing van het plasgaatje (meatusstenose) en andere problemen bij plassen geven (bijvoorbeeld ballooning). In geval van phimosis wordt bij een besnijdenis de zowel binnenblad als buitenblad verwijderd. Het gaat tenslotte om een “zieke” voorhuid.

Bij een religieuze besnijdenis hebben we te maken met een gezonde voorhuid. De voorhuid wordt ook bij religieuze besnijdenissen verwijderd, maar er wordt meer van de buitenste huid verwijderd dan van het binnenblad van de voorhuid. Dat heeft vele voordelen. Het binnenblad is het gevoelige deel van de voorhuid en zelfs het gevoeligste deel van de penis. Daar is in de medische literatuur meer dan voldoende bewijs voor. De gevoeligheid van het binnenblad  is vergelijkbaar met de gevoeligheid van de clitoris bij de vrouw. Door dit binnenblad te sparen, wordt zoveel mogelijk gevoel behouden. Ook laat je door het binnenblad zo lang mogelijk te houden, de “ridged band” intact. De “ridged band” bevindt zich op de overgang van binnen- naar buitenblad en is een uiterst gevoelig deel van de penis en een erogene zone. Daarnaast is het binnenblad zeer elastisch. Bij een volwassene heeft het binnenblad ongeveer hetzelfde oppervlak als een 50 euro biljet. Bij behoud van het binnenblad is de kans op een te strak resultaat nagenoeg nihil. Een derde zeer belangrijk voordeel van sparen van het binnenblad is, dat hierdoor het litteken/ besnijdenislijn verder van de eikel af komt te staan. Hiermee wordt voorkomen dat het litteken zou kunnen vergroeien met de eikel.

Wat is een besnijdenis?

Een circumcisie van een man (de besnijdenis) is het verwijderen van de voorhuid (preputium) van de penis. Het is een relatief eenvoudige operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd. De ingreep wordt doorgaans op religieuze of medische gronden uitgevoerd. De besnijdenis is de meest uitgevoerde chirurgische ingreep in de wereld. In het Westen wordt er enkel besneden om medische redenen, maar wereldwijd is de traditie diep cultureel geworteld. Twee op de drie mannen zijn besneden. Het is een veilige ingreep die statistisch gezien de minste complicaties geeft. Besnijdenis is mogelijk ook één van de oudste chirurgische handelingen in de historie van de mensheid. Het wordt al duizenden jaren toegepast.

Behandeling

Bij Bento Clinics wordt de besnijdenis gedaan middels de methode:

MCC (Modified Classic Circumcision) by Bento Clinics.

Dit is een vernieuwde, verfijnde, medisch en religieus verantwoorde techniek met een cosmetisch fraai resultaat. Hierbij is de kans op complicaties minimaal. Onze manier is snel en gaat gepaard met zo min mogelijk bloedverlies.

Er zijn vier besnijdenis-stijlen:

  • Hoog en strak besnijden,
  • laag en strak besnijden,
  • hoog en losjes besnijden en
  • laag en losjes besnijden.

Echter geven wij de voorkeur aan de hoge en strakke besnijdenis. Dit betekent dat er meer wordt weggehaald van de buitenste huid dan van het binnenblad van de voorhuid. Wij prefereren de hoge en strakke besnijdenis om zo het gevoeligere binnenste voorhuidblad te behouden. Tevens wordt er veel huid weggehaald om een strak resultaat te behalen.

De behandeling kan zowel poliklinisch als operatief worden uitgevoerd, dit gaat in overleg met uw behandelend arts.

Verloop van de behandeling

De besnijdenis verloopt als volgt; de voorhuid van de penis wordt verdoofd door middel van een aantal injecties net onder de huid aan de basis van de penis. Rondom de penis wordt alles schoon gemaakt en steriel afgedekt. Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, wordt vervolgens de voorhuid losgemaakt van de eikel. Hierna wordt de lengte bepaald van de voorhuid en daarna verwijderd. De eventueel ontstane bloedinkjes worden gestopt. Ten slotte wordt de overgebleven huid met enkele oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel. Een besnijdenis duurt gemiddeld 20-30 minuten.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft met een medische indicatie dan wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Let wel, u bent zelf verantwoordelijk voor het declareren van uw nota. Wij adviseren u vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Maak een afspraak

Bento Clinics heet u welkom in één van haar verschillende locaties.

  • Al ruim tien jaar ervaring en meer dan 25.000 besnijdenissen uitgevoerd.
  • Wij bieden kwalitatieve zorg van hoog niveau voor onze patiënten.
  • Onze chirurg is gespecialiseerd in het uitvoeren van circumcisies.