Bento Clinics | Dokter Bentohami
16369
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16369,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Abdelali Bentohami, chirurg

De opleiding tot chirurg heb ik gevolgd aan het AMC in Amsterdam en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.
Vanuit mijn achtergrond als chirurg en mijn Marokkaans-
islamitische afkomst is een bijzondere interesse ontstaan voor besnijdenissen. De besnijdenis is enerzijds een medische ingreep, maar tegelijkertijd is het ook voor veel mensen een rituele en feestelijke aangelegenheid. Die combinatie maakt de besnijdenis als ingreep uniek in zijn soort en zeer bijzonder voor mij als Marokkaans-Nederlandse chirurg.

Ervaring

De afgelopen jaren heb ik ruime ervaring opgedaan in het verrichten van besnijdenissen bij zowel jongens als volwassen mannen. Inmiddels heb ik zelfs meer dan 20.000 besnijdenissen uitgevoerd. Ook doe ik veel correcties van elders uitgevoerde besnijdenissen, die niet goed zijn gelukt. Voor een consult of second opinion kan men overigens gratis bij ons terecht.

 

De eerste besnijdenissen die ik deed, leerde ik in Nederland. Dat waren eerst vooral besnijdenissen op medische indicatie en later ook om religieuze redenen. Mij viel op dat hier de techniek en uitvoering van medische en religieuze besnijdenissen exact hetzelfde waren met uiteindelijk dezelfde stijl, namelijk laagstrak. Daar had ik mijn bedenkingen bij, omdat het bij de medische besnijdenis om een “zieke” voorhuid gaat en bij een religieuze besnijdenis niet. Exact hetzelfde doen in beide gevallen leek mij dan ook niet logisch. Mijn twijfels werden nog eens versterkt, toen ik een chirurg in Marokko hoorde zeggen dat hij vond dat de jongetjes in Nederland zo raar werden besneden. Ik ben daarom over de grens gaan kijken (Marokko, Indonesie, Turkije, Amerika) en zag dat religieuze/ culturele besnijdenissen niet hetzelfde zijn als medische besnijdenissen.

Verschil tussen medische en religieuze besnijdenissen

Een medische besnijdenis wordt meestal uitgevoerd in geval van phimosis (een te nauwe voorhuid die niet teruggeschoven kan worden over de eikel). Deze vernauwing kan onsteking van de eikel (balanitis), een vernauwing van het plasgaatje (meatusstenose) en andere problemen bij plassen geven (bijvoorbeeld ballooning). In geval van phimosis wordt bij een besnijdenis de zowel binneblad als buitenblad verwijderd. Het gaat tenslotte om een “zieke” voorhuid.

 

Bij een religieuze besnijdenis hebben we te maken met een gezonde voorhuid. De voorhuid wordt ook bij religieuze besnijdenissen verwijderd, maar er wordt meer van de buitenste huid verwijderd dan van het binnenblad van de voorhuid. Dat heeft vele voordelen. Het binnenblad is het gevoelige deel van de voorhuid. Het zit ook vast aan de eikel. Door dit blad te sparen, wordt zoveel mogelijk gevoel behouden. Daarnaast is het binnenblad zeer elastisch. Bij een volwassene heeft het binnenblad ongeveer hetzelfde oppervlak als een 50 euro biljet. Bij behoud van het binnenblad is de kans op een te strak resultaat nagenoeg nihil. Een derde zeer belangrijk voordeel van sparen van het binnenblad is, dat hierdoor het litteken/ besnijdenislijn verder van de eikel af komt te staan. Hiermee wordt voorkomen dat het litteken zou kunnen vergroeien met de eikel.

 

Voor meer informatie en verhelderende illustraties klik hier

Stichting Santé Pour Tous

Behalve in Nederland opereer ik ook in Marokko. Dat doe ik met mijn stichting Santé Pour Tous. Deze stichting richtte ik op in 2010 met als doel arme patiënten in Marokko gratis te opereren en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Marokko te verbeteren. Ik verwijs u graag naar www.santepourtous.nl voor meer informatie.

 

Beroepstitel: Chirurg

Artsenopleiding: Vrije universiteit Amsterdam

Specialisatie tot chirurg: AMC Amsterdam & Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp

BIG-inschrijfnummer: 69064585501

Abdelali Bentohami in De Reunie