Skip to main content

Wat is een besnijdenis?

Een besnijdenis van een man of circumcisie is het verwijderen van de voorhuid (preputium) van de penis. Het is een relatief eenvoudige operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd. De ingreep wordt doorgaans op religieuze of medische gronden uitgevoerd. De besnijdenis is de meest uitgevoerde chirurgische ingreep in de wereld. In het Westen wordt er enkel besneden om medische redenen, maar wereldwijd is de traditie diep cultureel geworteld. Twee op de drie mannen zijn besneden. Het is een veilige ingreep die statistisch gezien de minste complicaties geeft. Besnijdenis is mogelijk ook één van de oudste chirurgische handelingen in de historie van de mensheid. Het wordt al duizenden jaren toegepast.

Redenen voor een besnijdenis

Religieus

De meeste circumcisies worden uit religieuze overtuiging uitgevoerd. Als godsdienstig ritueel wordt de besnijdenis nog heden ten dage door joden en moslims toegepast. De islamitische besnijdenis wordt door moslims ervaren als een ‘morele’ verplichting, omdat deze traditie door de profeet Mohammed (vrede zij met hem) wenselijk werd geacht. De besnijdenis behoort binnen de islam tot de reiniging. Volgens de islamitische geloofsleer betreft de besnijdenis dan ook een “Sunnah”, een handeling naar het voorbeeld van de profeet. Daarom wordt de circumcisie door de islamitische schriftgeleerden in het algemeen aanvaard als zijnde een plicht voor iedere moslimjongen. De leeftijd waarop moslimjongetjes worden besneden varieert.

In het jodendom is de besnijdenis van een jongen kort na zijn geboorte een teken van het verbond dat God in Genesis met Abraham en zijn nakomelingen heeft gesloten.

Medisch

Een medische reden voor een besnijdenis is bijvoorbeeld een vernauwing van de voorhuid (phimosis), waardoor een erectie pijnlijk kan zijn en het moeilijk is de eikel schoon te houden. Andere medische redenen voor een besnijdenis zijn paraphimosis en terugkerende ontstekingen van de eikel. Kinderen met aangeboren afwijkingen aan de urinewegen kunnen doorgaans goed worden geholpen met een besnijdenis, waardoor de eikel eenvoudiger te reinigen is. Kanker van de penis komt bij besneden mannen minder voor dan bij mannen die onbesneden zijn. Alle onderzoeken die de link tussen urineweginfecties en besnijdenis-status onderzocht hebben, laten een lager risico op urineweginfecties bij besneden mannen zien. De resultaten van verscheidene onderzoeken wijzen erop dat de overdracht van HIV bij besneden mannen aanzienlijk kleiner is.

Hygiëne

Bij een onbesneden penis hoopt zich makkelijk smegma (een witte substantie die wordt aangemaakt op de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen) op onder de voorhuid. Om deze reden wordt algemene hygiëne ook als argument voor een besnijdenis gebruikt.

Maak een afspraak

Bento Clinics heet u welkom in één van haar verschillende locaties.

  • Al ruim tien jaar ervaring en meer dan 25.000 besnijdenissen uitgevoerd.
  • Wij bieden kwalitatieve zorg van hoog niveau voor onze patiënten.
  • Onze chirurg is gespecialiseerd in het uitvoeren van circumcisies.